Záhradníctvo LOSKOL
Záhradníctvo LOSKOL

REPORTÁŽ: RODINNÉ SÍDLO S LÁSKOU K PRÍRODE

16.11.2018 │ S logikou, vášňou a citom pre prírodu vznikol v obci Černovír v blízkosti mesta Ústie nad Orlicami malebný rodinný dom so všetkými kvalitami a dispozíciami drevostavby. Za jej realizáciou stoja kreatívci z ateliéru Molo Architekti, ktorí tu opäť preukázali zmysel pre tvorbu kvalitného životného priestoru. Nazrite s nami na pozemok tohto pôvabného objektu.

Dom vyrástol z podhubia požiadaviek, prianí a snov, ktoré sa v malej olomouckej dedinke stretli s konkrétnym miestom a vo vzájomnej kooperácii dali očarujúcu podobu rodinnému sídlu. Cieľom bolo postaviť dom , ktorý poskytne majiteľom množstvo súkromia, veľa prirodzeného svetla a adekvátne podmienky pre zdravé a pohodlné bývanie. Správna orientácia, voľba pozemku, pasívne využitie slnečnej energie a efektívna tepelná ochrana navyše určili objektu výborné energetické vlastnosti, čo sa viditeľne prejavuje na nízkych prevádzkových nákladoch. V prospech estetického stvárnenia stavby hrajú okolité výhľady, ktoré tvoria akési oporné múry domu a zabezpečujú jeho obyvateľom adekvátnu intimitu či už pri pohybe v exteriéri ale aj interiéri.

 

Očarujúce výhľady

Pozemok sa mierne zvažuje na juh, ktorý tak ponúka očarujúci pohľad na protiľahlé kopce a prírodu tohto malebného českého kraja. Aj vďaka veľkým preskleným oknám sa obyvateľom domu naskytá každý deň jedinečný panoramatický obraz. Zo severnej a západnej strany pozemok lemuje miestna komunikácia, no vďaka jeho dômyselnému situovaniu vzniká absolútne pokojné zázemie dokonale chránené pred okolitým ruchom a zvedavými pohľadmi okoloidúcich.  

Záhrada bez hraníc

Maximálnu pozornosť architekti venovali krytej terase a záhrade, ktorú tvorí okolitý sad a lúka bez jasných hraníc vymedzujúcich súkromnú a verejnú plochu. Dáva tak majiteľom priestorovú a tiež architektonickú slobodu. Samotná príroda sa podpísala na kreovaní exteriéru, ktorý sa v lete stáva rozšírením obytných plôch domu. Architekti sledovali prepojenie hlavnej miestnosti s krytou terasou a vytvorením harmonického architektonického vzťahu. Bazén celkovému konceptu ešte dodáva stupeň exkluzivity. Tú však nepredstavujú luxusné prvky, ale kvalita, precíznosť a chytré riešenie využívajúce potenciál prírody.

„Správna orientácia, voľba pozemku, pasívne využitie slnečnej energie a efektívna tepelná ochrana navyše určili objektu výborne energetické vlastnosti.“

Celková stavba je z dôvodu bezbariérového užívania koncipovaná ako prízemná s pôdorysom v tvare klina. Súčasťou hmoty domu je tiež možnosť krytého státia pre dva automobily. Na tento priestor ďalej nadväzuje dielňa so skladom.

Projekt: Dům v Černovíru
Autori: MgA.Patrik Zamazal, Radomír Pospíšil
Obdobie realizácie: 2014 – 2015
Dodávateľ: CHB Dřevostavby

AUTOR: PG
FOTO: ARCHIV REDAKCIE

 

"Zmeny v tradičnej architektúre sú povolené len ak ide o zlepšenie. V opačnom prípade treba zachovať tradíciu. Popravde, aj to čo je stovky rokov staré má silnejšie puto než lož, ktorá kráča po našom boku."
Adolf Loos
Architekt

Informácie