https://www.byvanieanehnutelnosti.sk/
  • Ako na Citrónový Cheesecake?
https://www.byvanieanehnutelnosti.sk/

Ako na Citrónový Cheesecake?

22. 7. 2014 / Autor: AM, MD

Ťažké maslové plnky a záplava čokolády nás v lete viac unaví ako osvieži. So stúpajúcimi teplotami sa zvyšuje aj chuť na niečo ľahké, svieže a hlavne chutné. Presne taký je obľúbený typ koláča, ktorý si toto leto určite musíte dopriať. Príprava je ľahšia než by ste povedali a výsledok stojí skutočne za hriech. Tak čo, ochutnáte citrónový cheesecake? Ponúkame vám tipy na rôzne variácie podľa vašej chuti.

Na tento dezert budete potrebovať tortovú (prípadne okrúhlu koláčovú) formu – priemer 20 cm – a niekoľko základných ingrediencií, ktoré potom môžete podľa seba dopĺňať napríklad ovocím, orechmi a podobne. Na korpus potrebujeme približne 130 gramov podrvených maslových sušienok, ktoré zmiešame s roztopeným maslom (75g) a trochu nastrúhanej citrónovej kôry. Túto zmes rovnomerne natlačíme na dno tortovej formy (s papierom na pečenie) a dáme do chladničky stuhnúť.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Budeme na ňu potrebovať tvaroh (500g), 4 vajcia, práškový cukor podľa chuti, lyžicu čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy a dreň z jedného vanilkového struku (môžeme nahradiť esenciou alebo vanilkovým cukrom). Všetky suroviny okrem vajíčok zmiešame, začneme šľahať a postupne pridávame po jednom vajíčku, pričom zmes neustále šľaháme. Hotovú plnku vylejeme na stuhnutý korpus a dame piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Koláč pečieme približne 40-50 minút, avšak treba brat ohľad na typ rúry a vlastné skúsenosti. Cheesecake podávame po vychladnutí. Ozdobiť ho môžeme podľa chuti ovocím, navrch môžeme pridať citrónovú želatínu alebo nastrúhanú limetkovú kôru. Zaujímavou variáciou je príprava s pridaním limetkovej šťavy.

Keby tento koláč vedel aký je lahodný, tak sa už sám dávno zje

Prečo práve tvaroh? Okrem toho, že má nízky obsah kalórií, obsahuje pomaly sa vstrebávajúce bielkoviny v pomere 28g bielkovín na jednu porciu (150g), čiže zabezpečuje vhodné živiny pre tých, ktorí sa snažia udržať svoje svalstvo v dobrej kondícii. Obsahuje aj iné prospešné látky. Medzi najviac zastúpené vitamíny patrí vitamín B6 a B12. V tvarohu nájdeme aj lykopén, vitamíny A, C, D, E a K, tiamín, riboflavín, kyselina listová, niacín a betakarotén. Z minerálov najmä draslík, vápnik, meď, zinok, horčík, mangán, fosfor, fluorid a selén.

TIP Redakcie: Prezradíme vám tajomstvo, ktoré vám prípravu rozhodne uľahčí!

"Pred spracovaním tvarohu do plnky ho nechajte odkvapkať v sitku (alebo jemnej tkanine) – tým, že sa z neho dostane preč nadbytočná tekutina, bude tvaroh kompaktnejší a hmota plnky bude celistvejšia (napriek tomu že použijeme hrudkový tvaroh). Perfektný základ pre tento koláč je originálny slovenský tvaroh s príchuťou citrónového koláča Rajo."

Zdroj: Rajo, Trendy Bývanie