Záhradníctvo LOSKOL
Záhradníctvo LOSKOL

REPORTÁŽ: ECO SMART HOME

Domy budúcnosti už nie sú len vecou fantázie vizionárskych architektov, exhibíciou svetových veľtrhov či sci-fi filmov. Čoraz častejšie sa stávajú realitou a dokonca bežnou súčasťou moderného stavebníctva. Dôkazom tohto prístupu je dom na okraji holandskej dedinky, ktorého súčasťou sú integrované udržateľné riešenia a domáca automatizácia. Základ návrhu tohto domu pritom vychádza z flexibility priestoru a schopnosti objektu asimilovať sa s okolitým prostredím.

Komplexný automatizačný systém domu umožňuje integrované riadenie elektrických systémov, vrátane solárnych panelov a mechanických zariadení. Kompletná kontrola nad touto inteligentnou domácnosťou je možná vďaka centrálnej dotykovej obrazovke umiestnenej v obývacej izbe. Okrem tohto systému možno domácnosť pohodlne riadiť tiež prostredníctvom smartfónu alebo diaľkového ovládača cez pripojenie k sieti LAN.

Udržateľný koncept domu v snahe znížiť energetickú náročnosť stavby využíva na prevádzku domu pasívne energetické zisky a to za pomoci obnoviteľných zdrojov energie. Pokrytie minimálnej energie vynaloženej na ohrev teplej úžitkovej vody poskytujú solárne panely situované na zadnej strane strechy a zníženie potreby energie určenej na vykurovanie zabezpečuje tepelné čerpadlo so systémom vzduch/voda. To súčasne v dome udržuje počas celého roka optimálnu klímu a tepelnú pohodu, čím spĺňa jeden zo základných princípov ultranízkoenergetického a pasívneho objektu. V zime plní funkciu efektívneho vykurovacieho zdroja a v lete zas miestnosti príjemne ochladí. Distribúcia tepla sa uskutočňuje prostredníctvom podlahového vykurovania a chladenie sa vykonáva cez klimatizáciu s možnosťou individuálnej regulácie v každej miestnosti samostatne. V rámci požiadavky na optimálnu energetickú bilanciu stavby sa v dome nachádza vetrací systém so spätným ziskom tepla, čím prináša do interiéru neustále prílev čerstvého vzduchu, a to bez zbytočných tepelných strát a prievanu.  Kondenzátor tepelného čerpadla je osadený mimo budovy v priestore jej záhrady, zatiaľ čo agregát je umiestnený v technickej miestnosti v rámci suterénu.

 

Hoci veľkoformátové presklené plochy na priečelí a zadnej strane fasády sú nadimenzované pre pasívne solárne zisky, všetky okná disponujú tónovaným sklom, ktoré nechá zaplaviť miestnosti prirodzeným svetlom, no zároveň poskytuje obyvateľom dostatok súkromia počas dňa. K zdravému vnútornému prostrediu prispieva aj konštrukčné a materiálové riešenie obvodových stien a stropov vyhotovených z nepálených tehál, ktoré sú obložené hlinenou štukou. Vďaka jej odparovaciemu účinku vzniká v interiéri domu príjemná klíma.

Dokonalé splynutie s okolím

Organizácia celkového konceptu domu je definovaná okolím vonkajšími podmienkami prostredia. Kým pracovná a spacia časť je situovaná v zadnej časti domu, kde kulisa blízkeho lesa poskytuje miestnostiam dostatok intimity, prednosťou obývacej izby je expanzívny panoramatický výhľad na okolitú krajinu.

„Organizácia celkového konceptu domu je definovaná okolím a vonkajšími podmienkami prostredia.“

Presklenie fasády z dvoch strán okrem energetických účelov sleduje vizuálne prepojenie exteriérových podmienok s interiérom. Vonkajšie markízy a bočné vyčnievajúce steny ešte posilňujú toto vizuálne prepojenie tým, že originálne rámcujú obraz krajiny a poskytujú dostatočnú vizuálnu atraktívnu ochranu terase. Návrh a tvarové riešenie domu vychádza  zo šablóny jednoduchého kvetu, kde sa všetky štyri strany fasády zakrivujú smerom dovnútra a vytvárajú „štvor-lupeňový“ koncept objektu, čím sú danosti krajiny akoby symbolicky vťahované do interiéru. Jednotlivé zakrivenia sú vizuálne spojené prostredníctvom pohľadových línií prechádzajúcich srdcom stavby, čím poskytujú rôzne šikmé výhľady a perspektívy medzi jednotlivými krídlami z každého uhlu domu.

 

Odstredivé usporiadanie interiéru

Zvislá organizácia budovy nadväzuje na princíp odstredivej centrifúgy. Miestnosti sú tak usporiadané a rozložené okolo stredového bodu. Cirkulačné jadro medzi štyrmi ramenami v rámci dvoch podlaží  tvorí schodisko spájajúce predné a zadné krídla, čím vznikajú čarovné výhľady smerom von. Vstup do domu sa nachádza v úrovni suterénu a má tak pivničné funkcie, no tiež poskytuje parkovaciu plochu pre osobné auto. Od hlavného vchodu potom vedie centrálne schodisko do detskej izby a hudobného salónika na prvom poschodí. Odtiaľ pokračuje do vyvýšeného stupňa prednej časti domu, kde sa nachádza hlavný obytný priestor s kuchyňou. Tu jedno z predných krídel slúži ako obytný priestor, v ktorom za zadnou stenou vznikli úložné priestory, miesto na krb a sedenie vzájomne integrované do jedného nábytkového prvku. Tvorí tak uzavretý element na rozdiel od presklenej fasádnej plochy.  V priľahlom prednom krídle architekti navrhli jedáleň. Drevené pódium, ktorého zakrivenie lemuje sklený výklenok, vytvára plynulý prechod medzi obývacou izbou a jedálenským kútom.

Vyvýšená poloha jednotlivých obytných miestností celkovo vylepšuje výhľad do exteriéru. V záhradnom priestore sa predné časti krídel zvažujú smerom k terasám, čím sa podporuje zámer architektov vytvoriť dojem presahu okolitej krajiny v interiéri, a tým zvýrazniť jednu zo schopnosti domu dokonale zapadnúť a prispôsobiť sa okoliu. Vstup tým, že sa nachádza v úrovni suterénu má pivničné funkcie a tiež poskytuje plochu pre parkovanie auta. Z obytných priestorov vedie schodisko až do druhej úrovne v zadnej časti domu, kde nájdete jedinečné wellness centrum v štýle tureckých kúpeľov Hammam. Spálňa a hosťovské izby vás dovedú k veľkorysej strešnej terase, ktorá kompletne pokrýva dve predné krídla domu.

„Rešpektujúc danosti okolitej krajiny vznikol návrh domu podľa predlohy jednoduchého kvetu.“

Sofistikované materiály

Takmer všetky podlahy domu sú homogénne pokryté polyuretánovou liatou podlahou v mäkkých tónoch v snahe zvýšiť spojenie medzi jednotlivými miestnosťami. V spacej časti nesie mierne tmavší nádych, aby sa zdôraznila intimita týchto priestorov. Z akustických dôvodov sú v hudobnom salóniku použité dubové podlahy. Prírodná ílovitá štuka na stenách a stropoch posilňuje prirodzený vzhľad interiéru a celkové prepojenie s krajinou. Fasáda a strecha sú obložené drevenými lištami, ktoré miestami ustupujú smerom dnu alebo von. Na ich povrchu sa odohráva hra rôznych tieňov v závislosti od uhla pohľadu. Zároveň vytvárajú i mäkké otvory pre osadenie sekundárnych okien v kuchyni a kúpeľni.     

 

Obdobie realizácie: 2010 – 2014
Lokalita: Noord-Holland, Holandsko
Rozloha pozemku: 2350 m2
Výška: 8,50 m
Počet podlaží pod zemou: 1
Počet poschodí nad zemou: 2
Úžitková plocha: •Brutto: 528 m•Netto: 406 m2

 

 

 

 

 

 

Realizátor: UNStudio: Ben van Berkel, Caroline Bos, Astrid Piber with Ger Gijzen, René Wysk and Luis Etchegorry, William de Boer, Elisabeth Brauner, Albert Gnodde, Cheng Gong, Eelco Grootjes, Daniela Hake, Patrik Noome, Kristin Sandner, Beatriz Zorzo Talavera

Udržateľné vlastnosti:
• vykurovací/ chladiaci systém: kombinácia tepelného čerpadla vzduch/voda so systémom rekuperácie, podlahové kúrenie, klimatizácia
• výroba elektrickej energie: fotovoltické panely na strechách dvoch krídel zadnej časti domu
• vnútorná klíma: použitie prírodných materiálov: hlinená štuka v prípade stropov a stien, ktorým zabezpečuje dostatočnú priepustnosť vody a vzduchu a zabraňuje odparovaniu chemických látok; drevený fasádny obklad; marocký štuk tadelakt v Hammam wellness zóne

 

"Zmeny v tradičnej architektúre sú povolené len ak ide o zlepšenie. V opačnom prípade treba zachovať tradíciu. Popravde, aj to čo je stovky rokov staré má silnejšie puto než lož, ktorá kráča po našom boku."
Adolf Loos
Architekt

Informácie