https://www.byvanieanehnutelnosti.sk/
https://www.byvanieanehnutelnosti.sk/

ZIMNÝ PRÍBEH TRADIČNÉHO RUMU

15.1.2019 │ Po dlhom a náročnom dni s mínusovými teplotami si zaslúžime oddych pri rozkúrenom krbe. Dokonalú atmosféru niekedy doplní len štrikovaný sveter a horúca čokoláda, gurmáni však vedia, že takýto magický moment najlepšie vytvorí pohárik kvalitného moku s tradíciami.

Rum, nápoj pirátov, sa vyrába zo šťavy z cukrovej trstiny alebo kašovitej melasy, ktorá vzniká ako odpad pri výrobe cukru. K tejto základnej surovine sa pridáva voda a kvasnice a nechá sa určitý čas kvasiť, zvyčajne pár dní. Tento „kvas“ sa potom destiluje v modernejšej „destilačnej kolóne“, kedy dochádza k niekoľkonásobnej destilácii a vzniká jemnejší výsledný produkt. Proces dozrievania je to, čo z tohto destilátu robí vyhľadávanú gurmánsku komoditu.

PRÍBEH PRAVÉHO RUMU

Dozrievanie v sudoch je to, čo dodáva rumu charakter a robí z neho poetický zážitok, ku ktorému sa hodí dobrá kubánska cigara, kúsok horkej čokolády alebo sušené ovocie. Takéto rumy dozrievajú zvyčajne od 5 do 30 rokov. Niektoré rumy, ako napríklad Eldorado, dozrievajú poctivých 12 rokov. Pri dozrievaní rumu metódou Solera sa obsah sudov mieša s rôznym vekom rumov, aby jedna konkrétna značka rumu nechutila stále rovnako. Na etikete rumu stareného systémom Solera je potom udávaný vek najstaršieho rumu v zmesi. Napríklad Zacapa Centenario 23 Aňos je miešaný medzi šiestimi a dvadsiatimi troma rokmi, priemerný vek tohto rumu je však odhadovaný na desať rokov. Pri výrobe rumu neexistujú žiadne celosvetové štandardy výroby a označovania ako pri iných ušľachtilých nápojoch (napríklad whisky), a tak kreatívni obchodníci používajú záplavu označení a prívlastkov v snahe získať za fľašu nejaké to euro navyše.

RUM AKO TEKUTÝ ZÁKUSOK

Aj preto je rumová etiketa najväčší chyták vo svete rumov a stretávame sa s označením ako Premium, Super premium, Anejo, Solera, Reserva, Family Reserva, Reserva Exclusiva, Family reserva, Private Cask, Barrel Proof X.O. Ak chceme napríklad piť alkohol, z ktorého nebolí hlava, siahneme po bielom alebo zlatom rume. Ak si chceme dopriať tekutý zákusok, siahneme po ochutenom alebo „spiced“ rume. Ak si chceme vychutnať pohárik čistého rumu, obzrieme sa po nejakom staršom a tmavšom rume. Označenie "Anejo" zvyčajne zdobí rum, ktorý dozrieval v sudoch aspoň 5 rokov, "Reserva" označuje aspoň 8 rokov starý rum. Staršie rumy sa označujú číselným udávaním veku ako napríklad 12, 15, 21, 23, 25... Pri výbere toho najsympatickejšieho spoločníka na zimný večer je zároveň potrebné preveriť, či išlo o dozrievanie spôsobom solera, kedy sa udáva na etikete najstarší použitý rum alebo ide o označenie najmladšieho rumu v danej fľaši.

Ako správne degustovať rum? Radí someliérTomáš Vavro:

"Rum si najlepšie vychutnáte z koňakového pohára, kde sa rum po čase pekne rozdýcha a vyniknú jeho typické aromatické tóny ako čokoláda, vanilka, dub, tabak, sušené ovocie... Rum degustujeme tak, že najprv ohodnotíme pohľadom jeho farbu a viskozitu a potom jeho vôňu. Nos priložíme k vnútornej stene pohára a pomaly zhlboka sa nadýchneme. Vône sa totižto plazia popri stenách a alkoholové výpary unikajú zo stredu pohára. Nasleduje najlepšia časť, odpijeme si malý dúšok, približne 0,02 ml, ovlažíme si ním čo najväčšiu časť úst a prehltneme. Prvý dojem príjemne prekvapí svojím nasladlým, tropickým alebo korenistým charakterom a chuťový zážitok pokračuje v dlhom, príjemnom chuťovom dojazde, ktorý by som prirovnal k objavnej expedícii vo svete chutí. Dobrý rum cítite v ústach aj niekoľko minút, a to je ten správny moment, kedy treba odpáliť dobrú cigaru."

TIPY REDAKCIE:
EL DORADO 15 X.O / 25S* Guyana - Najvyzretejší rum vo svojej triede miešaný z rumov starých 15 až 25 rokov vypálených v pôvodných, skoro 200 ročných drevených paliarenských peciach, ktoré sú poslednými svojho druhu.
MALTECO 15 S* Guatemala - V hornatejšej krajine dozrieva rum v nadmorskej výške nad 2300m, kde chladnejšia klíma prospieva dozrievanie v dubových sudoch a dodáva rumu nezameniteľnú chuť čokolády, vanilky a škorice.
DICTADOR CAFE 100M* - 100 mesiacov dozrievaný rum, ktorý prešiel filtráciou cez 100% de arabica kávové zrná pre gurmánov, ktorí si cenia svoj rum rovnako ako svoju rannú kávu.
ANGOSTURA 1919 8 X.O., Trinidad a Tobago - Vzácny rum z najjužnejšej karibskej krajiny, dozrievaný vo výpálených dubových sudoch po bourbonoch, kvalitný a hrejivý rum vhodný na popíjanie. Má v názve „1919“ preto, lebo pri požiari paliarne v roku 1932 sa zachránilo iba zopár sudov z roku 1919.
El Ron Prohibido Habanero 12 S* Mexiko - Zaujímavý mix starých mexických rumov nazývaných Chinguirito známy od roku 1700, kedy sa dovážal z Mexika do Španielska v sudoch po sladkom hrozienkovom víne.

AUTOR: AF
FOTO: ARCHÍV FIRIEM A REDAKCIE