Hotel International
Hotel International

12 ZÁSAD PRE ERGONOMICKÚ KUCHYŇU

14.08.2018 │ Rozvrhnutím, premyslením dizajnu a farebného ladenia sa plánovanie novej kuchyne nekončí. Keďže v nej budete predovšetkým variť, základným predpokladom na dosiahnutie jej. vysokej praktickosti je ergonómia. Pomôže vám vytvoriť správne a funkčne rozmiestnenú kuchynskú zostavu, vďaka ktorej bude príprava jedla jednoduchá a bezpečná. Výrazne ovplyvníte nielen funkčnosť, ale aj vzhľad celej kuchyne.

Cieľom ergonomického návrhu kuchyne je vytvoriť pracoviská vzájomne prepájajúce všetky aktivity v kuchyni. Vyhraďte si tak dostatok miesta pre varenie, umývanie a uskladnenie potravín. Aby bol pohyb v kuchyni plynulý a pracovná činnosť maximálne pohodlná, jednotlivé zóny si okrem rozdelenia vyžadujú aj účelné usporiadanie a správnu veľkosť. Dokonalým nástrojom pre dosiahnutie optimálneho umiestnenia všetkých prvkov a jednotlivých spotrebičov je tzv. pracovný trojuholník.

Ide o logický princíp umiestnenia spotrebičov a základného vybavenia kuchyne s cieľom zabezpečiť plynulosť pri pracovnej činnosti. Toto pravidlo možno uplatniť v rámci celej typológie kuchynských zostáv. Nezáleží preto, či máte lineárnu alebo paralelnú kuchynskú linku, v tvare L, U alebo s ostrovčekom. Praktické rozdelenie a organizáciu si žiada každé riešenie. Dovolí vám tak využiť maximálne efektívne plochu kuchyne. Ako to vyzerá v praxi?

 

1. Spotrebiče, ktoré sú zdrojom vody a ohňa by mali byť od seba dostatočne vzdialené. V tesnej blízkosti preto neumiestňujte tepelné spotrebiče ako kávovar, kanvicu, rúru a vodné prvky ako umývačku, umývadlo a chladničku.
2. Rúra alebo drez na konci kuchynskej linky narúša plynulosť činností v kuchyni a vystavuje stenu teplu a vzniku ťažko umývateľných fľakov.
3. Najideálnejšie miesto na prípravu jedla je priestor medzi drezom a varnou doskou o šírke 80 cm.
4. Chladničku a mrazničku navrhnite na okraj kuchynskej linky, ale vždy v tesnej nadväznosti na odkladaciu alebo pracovnú plochu.
5. Centrom umývacej zóny je drez, ktorý by mal byť vo vyššej úrovni ako ostatné pracovné zóny – ideálne mierne nad vaším pásom alebo 5 cm nad úrovňou zohnutej ruky. Dosiahnete to použitím nadstavného prvku na spodnej skrinke alebo výberom vyššieho sokla.
6. Základom efektívneho návrhu kuchyne je ľahko dostupný a rozumne zorganizovaný odkladací priestor. Najčastejšie používané veci je preto ideálne skladovať vo výške kolien do úrovne očí.
7. Nenahraditeľnou súčasťou kuchynskej zostavy je potravinová skriňa s premysleným výsuvným systémom, ktorá je modernou alternatívou špajze. Umiestnite ju čo najbližšie k pracovnej zóne.
8. Z oboch strán varnej dosky vytvorte priestor minimálne 50 cm pre ľahšiu manipuláciu s horúcimi hrncami a nádobami.
9. Varenie bude jednoduchšie, ak varnú dosku a rúru zakomponujete do kuchyne samostatne.
10. Umývačku situujte čo najbližšie k odtoku a drezu pre zjednodušenie nakladania a vykladania riadu.
11. Vstavanú rúru umiestnite do výšky očí. Kontrola a manipulácia s jedlom bude tak pohodlnejšia a hlavne bezpečnejšia.
12. Hygienu a likvidáciu odpadu vám pomôže v kuchyni zvládnuť praktické príslušenstvo v podobe nádob na triedenie odpadu. Nájdite im miesto v spodnej skrinke kuchynskej linky, ideálne v blízkosti drezu.

VOĽNE STOJACE ALEBO ZABUDOVANÉ?

Ak ste zvládli funkčné rozdelenie kuchyne do troch pracovných zón, pre dosiahnutie maximálnej efektivity je dôležité ich vybaviť vhodnými spotrebičmi zodpovedajúcimi účelu daného priestoru. Dokážu vám v nich výrazne uľahčiť prácu, no tiež ovplyvňujú celkový výraz vašej kuchynskej zostavy. Keďže moderná kuchyňa presadzuje čisté línie a úhľadný dizajn, všetky spotrebiče je preto ideálne navzájom zladiť a zvoliť z jednej rady alebo série konkrétnej značky. Jednotu a kontinuitu konceptu minimalistickej elegantnej kuchynskej linky obzvlášť podporujú práve vstavané spotrebiče. Musíte však rátať s ich cenovým navýšením, ktoré sa pohybuje okolo 10–15 % v porovnaní s voľne stojacimi spotrebičmi. Je tiež potrebné dôkladne premyslieť a naplánovať ich zabudovanie, pretože ich dodatočná výmena nebude taká jednoduchá ako v prípade voľne stojacich náprotivkov. Tie predstavujú vhodné riešenie pri vybavení už existujúcich kuchýň. Nemusia sa prispôsobovať konkrétnemu riešeniu kuchynskej linky a vďaka svojmu individuálnemu dizajnu zaujímavo dotvoria štýl a výraz kuchyne. Dokonca môžu vystupovať ako dizajnové solitéry.

Ak ste sa rozhodli pre vstavané spotrebiče, začnite so vstavanou rúrou a varnou doskou, čím najjednoduchšie dosiahnete ergonómiu v zóne varenia. V prípade umývacieho centra sa zamerajte na umývačku riadu a centrum pre skladovanie zabezpečte šikovnou chladničkou. Pokiaľ nie je súčasťou potravinovej a úložnej skrine, pokojne siahnite po samostatne stojacom variante. Mnohé chladničky disponujú zaujímavým dizajnom, ktorý ozvláštni prejav kuchynskej linky a podporí zvolený štýl.

AUTOR: PG
FOTO: Archív redakcie