Hotel Color

REPORTÁŽ: LAKE CABIN

28.11.2018 │Jednoznačné zadefinovanie stavby a vízia zabezpečuje celkový úspech projektu, čo dobre vedia aj autori Cabin Lake z ateliéru FAM Architekti. Tentokrát sa ich objektom stala rekonštrukcia chaty v blízkosti jazera v severných Čechách. Osobitosť kompozície a využitie prírodných materiálov jej dávajú nadčasový architektonický ráz.

Dizajnová chata na brehu jazera v borovicovom lese rešpektuje unikátny prírodný charakter miesta, do ktorého je zasadená. Cieľom stavby bolo vytvoriť priestor vhodný pre celoročnú rekreáciu, vrátane súvisiaceho zázemia a to všetko v minimálnej typológii s maximálnym prepojením s jazerom. Konštrukcia stavby je navrhnutá ako ľahká, s ohľadom na funkčné nároky a nádherné výhľady z interiéru do okolia. Štít stavby svojou výškou kompozične nadväzuje na priľahlé mólo, ktorého smerovacou osou je jazero. Potvrdzuje sa tu význam móla ako hlavného prístupu z protiľahlého brehu jachtou po vodnej hladine. Alternatívne prístupy k domu sú buď pešo, alebo automobilom po lesnej ceste.

"Úspech architektúry spočíva v rešpekte k miestu, pochopeniu jeho energie a širších väzieb." FAM Architekti

Exteriér stavby rešpektuje ráz krajiny a inšpiruje sa vo svojom prírodnom okolí. Prestavba je navrhnutá ako drevená realizácia, s jednoduchým opláštením vertikálne kladených drevených lát, ktoré odrážajú vertikálnosť priľahlých kmeňov borovíc. Voľba dreva ako určujúceho materiálu nebola náhodnou, ale premyslenou voľbou. Práve zvolené komponenty sú primárnym prvkom pri celkovom dojme stavby. Autori sa usilovali o dokonalé prepojenie bývania s bezprostredným prechodom do prírody. Bezpečnosť stavby v období mimo užívania je zabezpečená prostredníctvom pohyblivých alebo pevných okeníc, ktoré sú opláštené identickými latami ako je plášť celej stavby.

Do objektu sa vstupuje po vonkajšom schodišti posuvným oknom. Interiér je riešený ako kontinuálny obytný priestor s otvorenou kompozíciou a plynulým prechodom do podkrovia. V dome sa nachádza vstavaná galéria navrhnutá ako nočná zóna určená na spanie, pod ňou autori v čiernom boxe prakticky umiestnili kompaktné hygienické a kuchynské zázemie.

Hlavná stena v interiéri je hlboká skriňa s najväčšími úložnými kapacitami, do ktorých je vstavaná krbová vložka. Všetky použité atribúty pôsobia nenápadným, ale nadčasovým dojmom. Celý interiér je materiálovo zjednotený obkladom z drásaných smrekových paluboviek ošetrených bielym olejom. Podlahu tvorí jednoliata stierka s farbou nadväzujúcou na pieskový povrch brehu jazera, čím dokonale ladí s pohľadom do exteriéru. Dôraz sa aj v tomto prípade kládol v prvom rade na kvalitu.

Realizácia: 2014
Lokalita: Česká republika
Projekt: FAM Architekti

AUTOR: TM
FOTO: TOMÁŠ BALEJ

"Zmeny v tradičnej architektúre sú povolené len ak ide o zlepšenie. V opačnom prípade treba zachovať tradíciu. Popravde, aj to čo je stovky rokov staré má silnejšie puto než lož, ktorá kráča po našom boku."
Adolf Loos
Architekt

Informácie