https://www.byvanieanehnutelnosti.sk/
  • Na Vianoce sa inšpirujte tradíciami
https://www.byvanieanehnutelnosti.sk/

Na Vianoce sa inšpirujte tradíciami

15. 12. 2014 / Autor: MD, Gorenje

Zdravie, šťastie a dostatok peňazí v rodine počas celého nasledujúceho roka. Toto všetko si sľubujeme od vianočných zvykov a tradícií, ktoré máme a dodržiavame počas Štedrého dňa. Tomuto dňu pripisovali naši predkovia veľký význam, považovali ho doslova za deň zázrakov. Ponúkame vám preto niekoľko tipov ako prežiť moderné Vianoce v duchu tradičnej sviatočnej atmosféry:

-      Na štedrovečernom stole by vám nemal chýbať cesnak pre zdravie, bochník čerstvého chleba, šupina z kapra či peňaženka, ovocie a orechy pre hojnosť a dostatok peňazí po celý rok.

-      Večeru začínajte spoločnou modlitbou a poďakovaním sa za jedlo.

-      Medzi úvodné rituály večere zaraďte podávanie oblátky s medom. Hlava rodiny (zvyčajne otec) by mala popri rozdávaní pokrmu urobiť krížik na čelo každému členovi rodiny, čo symbolizuje požehnanie.

-      Z misy s ovocím si náhodne vyberte jedno jablko a prekrojte ho priečne na polovicu. Z tvaru jadrovníka sa dá predpovedať šťastie a zdravie rodiny. Ak má tvar hviezdy je to dobré znamenie, ak má tvar kríža znamená chorobu či dokonca smrť. Potom jablko rozkrojte na toľko kúskov, koľko členov rodiny sedí pri stole a zjedzte ho.

-      Stôl prestierajte s jedným tanierom navyše. Zvyklosť hovorí pre náhodného hosťa či pre zosnulých členov rodiny.

Čo sa dalo nájsť na štedrovečernom stole kedysi?

Chutné pečené a varené cestoviny, varený hrach, zriedkavejšie šošovica, ďalej voňavá kapustnica s hríbmi, zdravá polievka z repy a koreňovej zeleniny. Takto to v minulosti vyzeralo na štedrovečernom stole. Malo sa na ňom objaviť všetko, čo sa na hospodárstve dopestovalo a vyrobilo. Často sa varievala aj kaša z prosa alebo tiež prívarok z hrušiek a zo sliviek. Ryby, bez ktorých si ani dnes nedokážeme štedrovečerné menu predstaviť, boli typické pre bohaté mestské obyvateľstvo a na vidiek začali prenikať až začiatkom 20. storočia. A k nim sa postupom času pridal aj obľúbený zemiakový šalát. A bez mnohých tradičných jedál sa nezaobíde ani štedrovečerný stôl súčasnosti.    

Uvarte tradičné jedlá s pomocou najmodernejších spotrebičov

Kapustnicu s hríbikmi tradičnej chuti či vyprážaného kapra pripravíte na sklokeramickej varnej doske gorenje ECT620AC so špeciálnymi funkciami BoilControl - automatický systém, ktorý dočasne upravuje výstupný výkon varnej zóny, aby nedošlo k vykypeniu alebo rozvareniu jedla, StopGo - dočasné pozastavenie procesu varenia v nečakaných situáciách bez straty existujúcich nastavení alebo StayWarm - udržiavanie jedla v teple pri vhodnej teplote, čo využijete práve počas časovo náročnej prípravy štedrej večere.

Čerstvý domáci chlieb ku stolovaniu vo sviatočný deň pripraví za vás domáca pekáreň. Stačí do nej nasypať suroviny, ktoré vám najviac vyhovujú. Domáca pekáreň gorenje BM900AL v elegantnom nerezovom prevedení obsahuje dve nádoby a ovláda sa veľmi jednoducho – dotykom. Disponuje 12-timi prednastavenými programami, preto ju môžete neskôr využiť napríklad aj na varenie džemu.

 

Štedrý deň vám môžu spestriť aj nasledovné zvyky, ktoré už vídať len zriedka:

-      Dodržiavajte prísny celodenný bezmäsitý pôst až do večere alebo sa snažte jesť čo najmenej

-      Ako na Štedrý deň, tak po celý rok, hovorí sa. Snažte sa správať milo a slušne, malo by to pozitívne ovplyvniť váš život v budúcom roku

-      Počas štedrej večere by nemal nikto opustiť kuchyňu, kde sa večeria, alebo vstať od štedrovečerného stola. Zabezpečíte tak súdržnosť rodiny v budúcom roku.

-      Súdržnosť rodiny symbolizuje aj uviazaná reťaz okolo stola.

 

Vedeli ste, že...

...pečenie známeho vykrajovaného pečiva rôznych tvarov má svoju históriu? Bývalo totiž zvykom piecť z vody a múky figúrky domácich či hospodárskych zvierat, ktoré sa potom zavesili nad maštaľ či chliev, aby sa zvieratám v budúcom roku dobre darilo.

 

Viac informácií nájdete na www.gorenje.sk

Zdroj: Gorenje.sk