Záhradníctvo LOSKOL
Záhradníctvo LOSKOL

Bienále tehlovej architektúry

20.5.2016 - Prestížna medzinárodná architektonická súťaž Wienerberger Brick Award pozná svojich víťazov. Vo štvrtok 19. mája na slávnostnom galavečeri vyhlasovatelia oznámili laureátov ocenenia v piatich súťažných kategóriách a verejnosť tak už po siedmy raz spoznala najlepšie stavby svetovej tehlovej architektúry. Odborná porota pracujúca v zložení Laura Andreini (Archea Associati, Taliansko), Johan Anrys (51N4E, Belgicko), Matija Bevk (bevk perovic arhitekti, Slovinsko) a Alfred Munkenbeck (Munkenbeck + Partners, Veľká Británia) posudzovala všeobecnú kvalitu tehlovej architektúry a inovatívny prístup k stvárneniu interiéru a exteriéru. 

Tento ročník bol výnimočný v tom, že do súťaže bol prihlásený rekordný počet projektov. Na ocenenie ašpirovalo 600 architektonických diel z 55 krajín sveta, z ktorých porota nominovala 50 do užšieho výberu. „Vybrať tie najlepšie z toľkého počtu projektov bola neľahká úloha a predchádzala tomu búrlivá diskusia porotcov. Prihliadalo sa na všetko. Originálne využitie tehly, kvalitu samotnej realizácie, funkčnosť či trvalú udržateľnosť,“ hovorí Alfred Muckenbeck, jeden z odborných porotcov súťaže. Z užšieho výberu medzinárodne uznávaných projektov vzišli napokon až dvaja celkoví víťazi. Ocenení zo všetkých kategórií si rozdelili finančnú odmenu v hodnote 31 500 €. Odmenou pre 50 nominovaných stavieb bola prezentácia vo výpravnej publikácii „Brick 2016“ vydávanej po každom ročníku súťaže. Jednotlivé nominované stavby si môžete pozrieť TU.

2226

Jedna z hlavných cien putovala do rúk rakúskeho architekta Dietmara Eberle, ktorý je autorom administratívnej budovy s názvom „2226“. Toto nezvyčajné pomenovanie získala pre jednu zo svojich hlavných dispozícií, a to že v miestnostiach sa vďaka masívnym tehlovým stenám počas celého roka udržuje stabilná teplota od 22 do 26 °C bez využitia akejkoľvek technológie. Na celkovú stavbu bolo použitých 51 300 kusov hlinenej tvárnice Porotherm. Celý objekt funguje bez ventilácie, klimatizácie a kúrenia. Jediným zdrojom energie je teplo sálajúce z ľudí, lámp a počítačov. Eberle tak dokonale realizoval svoje krédo, ktorým je „návrat ku koreňom“, pričom hlavná charakteristika projektu spočíva v nezvyčajnej energetickej koncepcii, ktorá dokazuje, že spotrebu energie možno ľahko znížiť prostredníctvom bežných prostriedkov bez masívneho využitia technologických inovácií. „Všetko je to o fyzikálnych zákonoch, kvalite materiálu a efektívnom využití potenciálu pozemku,“ vysvetľuje Dietmar Eberle. Revolučné riešenie stavby si vyslúžilo ocenenie aj v kategórii Trvalo udržateľný rozvoj.   

2226 Lokácia: Lustenau/ Rakúsko, Architekt: Baumschlager Eberle Lustenau/ Rakúsko

Viac o tomto prevratnom projekte sa dozviete v exkluzívnom rozhovore s víťazným architektom Dietmarom Eberle, ktorý nájdete v pripravovanom vydaní magazínu TRENDY BÝVANIE!

House 1014  

Uznanie v podobe Hlavnej ceny si odniesol tiež španielsky ateliér Harquitectes za projekt House 1014, ktorý je excelentným príkladom toho ako efektívne využiť zvyšný priestor, ktorý sa nachádza v mestských oblastiach. Aj napriek obmedzeným priestorovým podmienkam o šírke len 6,5 metra vznikol v historickom centre mesta Granollers jedinečný projekt. „Stavba je zaujímavou súhrou výhod otvorených a uzavretých priestorov. Bývanie v ňom ponúka preto obrovskú flexibilitu,“ vyjadril sa ku stavbe jeden z členov poroty Matija Bevk. V nadväznosti na prianie klienta rozdeliť dom do dvoch nezávislých zón architekti vytvorili postupnosť striedajúcich interiérových a exteriérových priestorov pozostávajúcich z intímnej domácej zóny a hosťovskej časti. Toto usporiadanie vyvoláva istý druh dvojznačnosti o tom, čo je interiér a exteriér. Samotná stavba je prístupná z dvoch ulíc a ukrýva sa za vysokým kamenným protipožiarnym múrom mesta, preto bolo náročné dosiahnuť dostatočný solárny zisk. Nedostačujúce podmienky a požiadavka klienta zabezpečiť čo najväčšie súkromie v spodnom podlaží viedlo architektov k rozhodnutiu otočiť zadnú časť domu do oboch ulíc a tiež tam nasmerovať terasy, cez ktoré tak prúdi dovnútra čo najviac prirodzeného svetla a zároveň tak poskytujú domu prirodzenú ventiláciu. Okrem Hlavnej ceny tento projekt vzišiel ako víťaz aj v kategórii Urbanistické začlenenie stavby.

HOUSE 1014 Lokácia: Barcelona/ Španielsko, Architekt: Harquitectes/ Španielsko

Termitisko

Cena v kategórií Rezidenčný dom bola odovzdaná projektu s nezvyčajným názvom Termitary house (Termitisko) z dielne Vietnamského štúdia Tropical Space, ktorého architektov pri realizácii stavby inšpirovali práve termity. Stvárnenie domu sa podobá schéme „termitieho kopca“, kde sa chodby, galéria a izby nachádzajú v jednej centrálnej miestnosti. Podobnosť s týmto úkazom je prítomná aj v ďalšom špecifiku, a to že na stavbu boli použité materiály výlučne z blízkeho okolia, rovnako ako to robia termity. Vzhľadom na extrémne klimatické podmienky dané tropickým monzúnovým podnebím Vietnamu sa architekti rozhodli postaviť dom výlučne z tehál. Zvláštnosťou stavby sú otvory ponechané na streche ako aj tehlových múroch a poskytujú tak domu dostatočnú ventiláciu a osvetlenie. Vďaka tomuto riešeniu pri fúkaní vetra dochádza k prirodzenému ochladzovaniu domu bez nutnosti akéhokoľvek energetického zabezpečenia. Termitary House môže slúžiť ako dokonalý prototyp lacného bývania v tropických oblastiach.

TERMITARY HOUSE Lokácia: Da Nang/ Vietnam, Architekt: Tropical Space/ Vietnam

Verejne a sociálne prospešná stavba

Najlepším stavebným riešením verejného priestoru sa stalo auditórium inštitúcie AZ Groeninge. Je jednou z najväčších zdravotných stredísk v Belgicku slúžiacich ako fakultná nemocnica s potrebou vybudovania posluchárne, realizácie ktorej sa chopili architekti z Dehullu Architecten. Zatiaľ čo hlavnú budovu kliniky charakterizuje tradičný dizajn, úplne iný štrukturálny povrch bol koncipovaný pre nové auditórium. „Zdá sa, že budova sa zvažuje do svahovitého terénu s jednou stranou vystupujúcou cez okraj, akoby vzdorovala gravitačnej sile,“ vysvetľuje architekt ateliéru Bert Dehullu. Tehly obklopujú zaoblenú fasádu auditória ako hrubý koberec imitujúci štrukturálnu textíliu.  Z diaľky sa fasáda javí ako súbor obrazových pixelov, no až keď prídete bližšie rozptýlia sa do skutočných svetlo šedých tehál, ktoré sa pokladali vertikálne do pásov so zámerom zdôrazniť zakrivenie budovy.

  

AUDITORIUM AZ GROENINGE Lokácia: Kortrijk/ Belgicko, Architekt: Dehullu Architekten/ Belgicko

Nezvyčajná rekonštrukcia

Víťazstvo v kategórii, ktorá oceňuje kreatívne a inšpirujúce príklady rekonštrukcie tehlových stavieb putovalo do Brazílie štúdiu Super Limão za projekt Marília. Dom Rua Marília bol postavený v roku 1915 a je jedným z posledných tehlových stavieb v tejto oblasti. Namiesto ekonomicky atraktívnemu riešeniu, ktoré predstavuje demoláciu budovy sa architekti rozhodli stavbu zachovať. „Získali sme možnosť vytvoriť projekt rešpektujúci históriu, pôvodný stavebný materiál, prostredie a okolie,“ prízvukuje architekt. Na prvý pohľad nič neindikuje, že budova prešla rekonštrukciou. Znakom vdýchnutia nového života sú oceľové konštrukcie a nové usporiadanie miestností. Kým vonkajšie steny ostali pôvodné, vnútorné sa kompletne vybúrali, aby sa priestor prispôsobil novému využitiu. Táto nezvyčajná rekonštrukcia predstavuje šikovný a účinný spôsob rozšírenia existujúcej budovy v súlade s platnými stavebnými predpismi a dôrazom na zachovanie kultúrneho dedičstva.

MARÍLIA PROJECT Lokácia: São Paulo/ Brazília, Architekt: Super Limão/ Brazília

Cluster House

Špeciálnu cenu si na galavečeri vyslúžilo duo architektov Duplex zo Švajčiarska za stavbu Kluster House, ktorý je súčasťou novovybudovaného obytného areálu v severnej časti Zürichu. Projekt tvorí 450 bytov rozložených v 13 budovách zjednotených po sľubným názvom „viac ako len bývanie“. Svojím inovatívnym riešením pôdorysu stavba predstavuje nový koncept bývania poskytujúci jej obyvateľom plnohodnotný servis v podobe komunálnej kuchyne, hotelových izieb pre hostí či možnosti pestovania vlastných plodín v skleníkoch. Všetky geometrické tvary a rozmery budovy vychádzajú z násobku veľkosti použitej tehly, aby sa minimalizovala množstvo a odpadu a aby nedošlo k zníženiu izolačných vlastností materiálu.  

CLUSTER HOUSE Lokácia: Zürich/ Švajčiarsko, Architekt: Duplex Architekten AG/ Švajčiarsko

Wienerberger Brick Award od roku 2004 predstavuje jedinečnú platformu pre vyjadrenie uznania vynikajúcej tehlovej architektúre medzinárodnej kvality. Zdôrazňuje výnimočnú hodnotu tehly ako tradičného, no nadčasového a rokmi overeného materiálu, ktorý nachádza bohaté využitie v modernej architektúre. BrickAward je nezávislou súťažou a použitie produktov koncernu Wienerberger nie je podmienkou účasti. Dôležitým kritériom je však použitie stavebného materiálu z pálenej hliny (tehlové bloky, lícové tehly, tehlová dlažba, pálené strešné škridly, tehlové fasádne platne ) na významnej časti prihlasovanej stavby.

Autor: PG, Wienerberger AG

Foto:

Building 2226, Lustenau, Austria by Dietmar Eberle - Eduard Hueber©
House 1014, Barcelona, Spain by HARQUITECTS - Adria Goula©
Termitary House, Vietnam by Tropical Space- Oki Hiroyuki©
Auditorium AZ Kortrijk, Belgium by Dehullu Architecten - Dennis De Smet©
Marília, Săo Paulo, Brazil by Super Limăo - Maira Acayaba©
Cluster House, Zurich, Switzerland by Duplex Architekten - Johannes Marburg©
"Zmeny v tradičnej architektúre sú povolené len ak ide o zlepšenie. V opačnom prípade treba zachovať tradíciu. Popravde, aj to čo je stovky rokov staré má silnejšie puto než lož, ktorá kráča po našom boku."
Adolf Loos
Architekt

Informácie