Brix products - Grown for flavour
Brix products - Grown for flavour

Nikola, Nitra: Ako vybrať drez do kuchyne?

Ako vybrat drez
Otázka: 

"Dobrý deň. Zariaďujeme si s priateľom byt a v kuchyni sme narazili na problém týkajúci sa drezu. Nevieme sa rozhodnúť, aký drez vybrať, tápeme v typoch i materiáloch. Aké aspekty by sme mali brať do úvahy pri rozhodovaní, aký materiál je najvhodnejší a kam v rámci kuchyne drez umiestniť? Ďakujem za odpoveď." Nikola z Nitry

 

Odpoveď: 

Aspektov, ktoré treba brať pri kúpe drezu do úvahy je napodiv naozaj veľa - materiál, tvar, drez s jednou vaničkou, drez s dvomi vaničkami, s odkladacou doskou, s vaničkou na umývanie ovocia, s otvorom pre batériu, s excentrickým ovládaním odtoku , veľká vanička, malá vanička... Z tohto pohľadu to vyzerá, že vybrať drez je naozaj zložité. Preto by som odporúčala, aby ste si pri výbere najskôr ujasnili niekoľko dôležitých aspektov a postupne sa tak dopracujete k tomu, čo Vám bude slúžiť najlepšie a najpraktickejšie. V prvom rade by sme mali vedieť rozmer skrinky, do ktorej chceme drez umiestniť, čím sa nám zúži výber, nakoľko výrobcovia uvádzajú údaj o požadovanej veľkosti pri každom výrobku. Je tiež potrebné myslieť na to, či varíme pre veľkú rodinu a používame veľké hrnce, plechy, či máme umývačku riadov, a tak nám postačuje napr. jedna väčšia vanička, či uprednostňujeme umývanie riadov vo vaničke so saponátom a v druhej vaničke oplachovanie riadov, či umyté riady rady dávame na odkladaciu dosku a pod. Tieto aspekty sú veľmi individuálne, ale zároveň veľmi dôležité. Skrátka treba treba pouvažovať nad praktickým hľadiskom používania drezu.

Čo sa týka materiálu, kvalitné nerezové drezy sú vyrábané z ušľachtilej ocele s pomerom chrómu a niklu 18/10. Táto informáciu možno znie pre laika príliš technicky, zjednodušene to však znamená, že ušľachtilá, nehrdzavejúca oceľ má najlepší pomer uvedených zložiek a minimálny obsah železa. Na to, aby sme si otestovali kvalitu existuje jednoduchý trik – priloženie magnetu. Pokiaľ magnet nepriľne, môžeme byť spokojní, lebo to svedčí o tom, že výrobca použil skutočne kvalitnú ušľachtilú oceľ . Pozor aj na hrúbku nerezového plátu, ako aj na jeho opracovanie. Príliš „tenký“ drez sa môže po určitom čase začať prehýbať a deformovať. Aj keď som sa často stretla s názorom, že na matnom opracovaní sú menej viditeľné kvapky vody, opak je pravdou. Čím lesklejší, teda hladší povrch, tým ľahšie sa z neho zotrie akákoľvek nečistota. Údržba je veľmi jednoduchá, ale pokiaľ nevenujeme pozornosť značke, primeranej kvalite a hrúbke a ideme iba za cenou, tak nás môže aj tzv. nerezový drez nemilo prekvapiť. Výber je možný aj z širokej ponuky granitových, kameninových drezov, ktoré sú vyrábané zo zmesi prírodného granitu a umelých prísad a ich kvalita je jednoznačná. Je to praktický, pevný, hygienický a ekologický materiál a ľahko sa udržuje. Napriek užívateľsky príjemným vlastnostiam tohto ekologického materiálu, práve kameninový drez z hľadiska ostatných interiérových prvkov kuchyne nie je vždy najlepšou voľbou a treba zvážiť svoj výber, prípadne sa poradiť s dizajnérom. Znovu by som odporúčala, aby si zákazník overil značku a spoľahlivosť výrobcu. Drez predsa kupujeme niekedy na desaťročia! Každý deň musí odolávať náporu hrncov, príborov, tanierov ako aj zvyšku potravín a zaslúži si našu pozornosť pred tým, než nám začne „slúžiť“.

Umiestnenie drezu v kuchyni je opäť dosť individuálna záležitosť. Kuchyne majú rôzne priestorové riešenia a tvar a tak je na mieste konzultovať rozmiestnenie spotrebičov s odborníkmi v kuchynskom štúdiu. Pokiaľ sa nejedná o novostavbu, väčšinou nám tento „bod“ určuje odtokové potrubie. Pri výstavbe nových bytov, či domov nám odborníci pripravia spoľahlivé riešenie. Nemyslím si, že z hľadiska „bezpečnosti“ by bolo umiestnenie drezu rizikové, ale pokiaľ to nie je nutné, nedávala by som ho do bezprostrednej blízkosti s varnou zónou, a to predovšetkým k plynovým horákom. Zároveň by však nemal byť drez od varnej zóny ani priveľmi vzdialený, nakoľko pri varení častokrát potrebujeme niečo opláchnuť, podliať vodou a pod. Mne príde celkom vhodné mať drez vzdialený „na dosah“ od varnej zóny a zároveň v blízkosti umývačky riadov a odpadkového koša. Kuchynský drez je v domácnosti azda najťažšie skúšaným kusom vybavenia a preto odporúčam gazdinkám, aby sa pri jeho výbere poradili s odborníkmi a venovali jeho výberu pozornosť, ktorú si zaslúži. Veľa šťastia!

Edita Slabejová zo spoločnosti Emex
Foto: EMEX
05.10. 2015

"Dizaj­néri vytvá­rajú poria­dok v cha­ose. Dokážu jasne komu­ni­ko­vať myš­lienky pro­stred­níc­tvom orga­ni­zo­va­nia a mani­pu­lo­va­nia slov a obráz­kov. "
Jeff Veen
Autor

Informácie